Najveći protest poljoprivrednika u posleratnoj istoriji Nemačke

Prema najavama, nemačke puteve danas će zakrčiti na hiljade traktora i poljoprivrednika, kao i zaposlenih u transportnoj industriji, zbog čega državne službe izražavaju zabrinutost, a protest nazivaju najvećim u posleratnoj istoriji zemlje.

Država strahuje da već od ranog jutra gotovo neće biti dela zemlje koji će normalno funkcionisati. S tim u vezi, „Bild“ izveštava da su poljoprivrednici već stigli u Berlin, dok policija u Severnoj Rajni-Vestfaliji saopštava da postoje poremećaji u saobraćaju izazvani protestima, posebno između Gelderna i Alpa. Kako navode, poljoprivrednici i kamiondžije se sastaju svuda u pokrajini i organizuju spore konvoje.

U Ludvigzburgu je policija apelovala na poljoprivrednike da ne ometaju zimske službe koje čiste i posipaju puteve, budući da na autoputu u okrugu Boblingen ima posebno mnogo traktora. U Ojtenu u u Donjoj Saksoniji je blokiran ceo saobraćajni čvor, pa su neki vozači pokušali da izbegnu traktore vozeći po trotoarima.

U Meklenburg-Zapadnoj Pomeraniji, ratari su traktorima blokirali ulaze na autoput, a njih su podržali špediteri koji su protestovali zbog poskupljenja kamionskih putarina. Blokiran je i savezni autoput u okrugu Klopenburg na severozapadu Donje Saksonije, prenosi Blic.

Policija navodi da su neki ulazi na auto-put u oblasti Drezdena neupotrebljivi. Na mreži Iks su se pojavili snimci na kojima se vidi da na izlazu sa autoputa Pulsnic (A4) u Saksoniji ništa ne funkcioniše zbog blokada.

Nemački poljoprivrednici su započeli blokade puteva zbog najavljenih rezova budžeta, nakon što je Ustavni sud zabranio Saveznoj vladi da se zadužuje, te je „rupa“ od 17 milijardi eura „pojela“ brojne subvencije. U dovoljno teškoj situaciji, porezi na dizel i poljoprivredna vozila bili su poslednja kap koja je prelila čašu. Prema rečima jednog od vođa protesta Roberta Ilihmana, „poslednjih godina poljoprivrednici su postali robovi birokratije“.

Iako je vlada u velikoj meri već poništila planirane rezove u poljoprivrednom sektoru, farmeri nisu zadovoljni, pa se u gotovo celoj Nemačkoj danas očekuje pravi saobraćajni kolaps. Okupljanje nezadovoljnih paora počelo je još sinoć u Berlinu, Emslandu, Saksoniji. Policija i vlasti očekuju ozbiljne prekide u saobraćaju, pogotovo jer će širom zemlje biti blokirani auto-putevi, a strahuje se i od poremećaja u isporuci robe.

Inače, grupa poljoprivrednika je u prošli četvrtak blokirala traktorima pristanište u Šluetsielu na Severnom moru, zbog čega je trajekt na kojem je bio savezni ministar privrede Habek (iz stranke Zelenih) morao da se vrati na ostrvo sa kog je stigao.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор