Istorijska dobit EPS-a u prošloj godini

Sudeći prema projekcijama, rekordna dobit Elektroprivrede Srbije (EPS) ostvarena u prošloj godini premašiće 90 milijardi dinara, pa građani mogu biti mirni što se tiče poskupljenja struje u ovoj godini, poručio je generalni direktor EPS-a Dušan Živković, a prenosi agencija Tanjug.

Za ovako dobar rezultat, kako kaže, zaslužne su dobre poslovne odluke, poboljšanje upravljanja kompanijom, bolje planiranje i realizacija zacrtanih ciljeva, a značajan doprinos dala je i trgovina strujom, kao i dobra hidrološka situacija.

– Osim finansijskih, postigli smo i dobre energetske rezultate. Procenjujemo da smo energetski na nivou od 34 teravat sata. Proizvodnja iz hidrosektora je izuzetna, o čemu svedoče i rezultati hidroelektrane „Đerdap“, koja u proteklih mesec dana daje gotovo četvrtinu električne energije koju proizvodi EPS – naveo je Živković.

Inače, hidroelektrane u Srbiji su prošle godine proizvele 34 posto više struje nego u 2022, što je gotovo 12 posto više od plana, a udeo hidro energije u ukupnoj proizvodnji je dostigao 36 procenata.

Prema Živkovićevim rečima, EPS je prošlu godinu završio sa 2,3 miliona tona zaliha uglja na deponijama, kao i sa punim akumulacijama, što će u narednom periodu omogućiti nastavak planiranih investicija, među kojima će prva biti završetak novog termobloka Kostolac B3, snage od 350 MW. Kako kaže, energetski radovi su završeni, probe sistema se privode kraju, pa je sledeći korak sinhronizacija na mrežu.

– Što se tiče obnovljivih izvora, gradi se vetropark „Kostolac“ i solarna elektrana „Petka“ u Kostolcu, koji bi trebalo da budu na mreži do kraja ove godine. Paralelno će se raditi i na pripremi za reverzibilnu hidroelektranu „Bistrica“ za koju se očekuje da će uskoro biti obezbeđeno finansiranje od strane japanskih partnera – najavio je Živković.

On je podsetio da je EPS prošle godine transformisan iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo kao novu formu poslovanja sa novim nadzornim odborom i novim funkcijama izvršnog odbora. To je, kako je istakao, nametnulo izazov kompaniji da mora da bude konkurentnija na tržištu.

– U tom smislu donete su i određene poslovne odluke čiji se rezultati već vide, a proces se nastavlja kroz dalju transformaciju kompanije u pravcu zelene energije, energetske efikasnosti i zaštite životne sredine. To nameće i druge teme kao što su cirkularna ekonomija i veštačka inteligencija. Pred nama je srednjoročni period transformacije kako bi EPS bio uspešna evropska elektroprivreda – rekao je Živković.

Što se tiče poskupljenja struje, proteklih meseci je više puta istaknuto da ga ove godine neće biti, a to potvrđuje i direktor EPS-a. S tim u vezi, on je poručio da građani mogu biti mirni, jer je sa Međunarodnim monetarnim fondom već dogovoreno da daljeg povećanja cene električne energije neće biti.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор