Rekordni rezultati srpskog Vorwerka u prošloj godini

Nemačka poslovna grupacija „Vorwerk&Sohn“, koja preko svoje tri divizije posluje u Industrijskoj zoni u Preljini, ostvarila je u prošloj godini rekordne rezultate i za stalno zaposlila još oko 300 novih radnika, tako da ih je u Preljini sada više od 850.

U čačanskoj fabrici Vorwerk uglavnom proizvodi gumene lagere, spone i druge delove za trap motornih vozila, koje izvozi širom Evrope. Od prošle godine kompanija radi na razvoju i proizvodnji delova za nove kupce, kao što je američki proizvođač električnih vozila Tesla.

Vorwerk je iz Srbije u 2022. izvezao auto-delova u vrednosti od 77 miliona eura, ili za 80% više u odnosu na 2021. godinu. Pored toga, kompanije je investirala i 4 miliona eura u nabavku proizvodnih mašina i opreme, dok je u budžet Republike Srbije uplatila približno 3,5 miliona eura, prenosi eKapija.

– Veoma smo zadovoljni što je najbolji rezultat postignut u godini koja je na globalnom nivou bila izuzetno izazovna u svakom segmentu, a posebno u automobilskoj industriji, koja je naša osnovna delatnost. U našoj kompaniji u Srbiji prošle godine se povećavao obim posla i proizvodnje. Kvalitet proizvoda koji se isporučuje iz Srbije i zadovoljstvo kupaca omogućili su nam da uposlimo sve postojeće kapacitete fabrike, ali i da proizvodnju proširimo sa novim proizvodnim linijama – objašnjava Nenad Medenica, direktor kompanije „Vorwerk Autotec Serbia doo“.

Zbog velikog povećanja proizvodnje, posao u čačanskom Vorwerku dobilo je još 300 novih radnika, pre svega u sektorima proizvodnje i montaže, ali i u upravljanju projektima, kao i R&D Odeljenju koje je u fokusu od prošle godine. Kompanija se trenutno sprema i za proširenje tima mašinskih inženjera koji imaju iskustva u 3D dizajniranju i koji su trenutno na obuci u Nemačkoj.

– Naša kompanija je otvorena za radnike različitih profila, a cilj nam je da zajedno rastemo i smatramo da je usavršavanje zaposlenih veoma važno. Redovno dobijamo novu opremu, usvajaju se novi tehnološki procesi, pronalazimo nove kupce, a jedan od ciljeva je da motivišemo zaposlene da se profesionalno razvijaju u različitim poslovnim procesima. Kolege imaju mogućnost da napreduju, promene poziciju u firmi i idu u korak sa savremenim trendovima u našem poslu – poručuje Medenica.

Inače, Grupaciju Vorwerk & Sohn je 1827. godine osnovao Johan Peter Vorwerk u nemačkom gradu Vupertalu, a prva proizvodnja proizvoda od gume počela je 1897. Kompanija danas zapošljava više od pet hiljada radnika, posluje u deset zemalja na tri kontinenta, a u njenom poslovnom sistemu je 15 fabrika koje godišnje proizvedu više od 700 miliona auto-delova.

Vorwerkovi proizvodi deo su automobilskih komponenti koje koriste proizvođači automobila poput Folksvagena, Poršea, Audija, Škode, Mercedesa, BMW-a, Tesle i Forda. Takođe, kupci Vorverkovih proizvoda su i kompanije kao što su ZF, TRW, ThyssenKrupp i Continental.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор