ŠTADA u prošloj godini ostvarila rast prodaje od 11%

Nemačka ŠTADA Grupacija ostvarila je u prošloj godini rast prodaje na globalnom nivou od 11 procenata, dok je EBITDA (dobit pre kamate, poreza i amortizacije) porasla za 17 posto. I vršačka kompanija Hemofarm, kao članica ove poslovne grupe, takođe je zabeležila rast poslovanja, zadržavši tako lidersku poziciju u regionu.

U saopštenju Štade se navodi da je godišnja prodaja dostigla 3,8 milijardi, a EBITDA 875 miliona eura, kao i da je rast nastavljen u tri strateška segmenta – zdravstvenim proizvodima široke potrošnje, generici i farmaceutskim specijalitetima. Takođe, proširen je i portfolio, pa zdravstveni proizvodi široke potrošnje predstavljaju najveću poslovnu jedinicu po prodaji, a brendovi farmaceutskih specijaliteta koji se izdaju na recept dostigli su jednu petinu prometa, prenosi agencija Tanjug.

Generalni direktor Štade Peter Goldšmit je poručio da je, uprkos izazovnom geopolitičkom i ekonomskom okruženju, grupacija uspela da ostane na snažnom putu rasta na kom se nalazi zadnjih godina.

– ŠTADA nastavlja da ostvaruje benefit od širokog geografskog prisustva, pri čemu su sva velika tržišta doprinela rastu grupe. U skladu sa našom svrhom da brinemo o zdravlju ljudi, kao pouzdan partner ostajemo posvećeni tome da omogućimo pristup esencijalnim i cenovno dostupnim lekovima u svim zemljama u kojima poslujemo. Ponuda brojnih rešenja za pacijente i zdravstvene radnike širom sveta rezultat je jedinstvene kulture i posvećenosti preko 13.000 zaposlenih širom sveta – istakao je Goldšmit i podsetio da je Štada još jednom proglašena za najboljeg poslodavca u Evropi.

Kompanija Hemofarm ostala je u 2022. godini u pogledu prodaje među top 10 lokacija u okviru grupacije, i jedan od ključnih proizvodnih centara. Generalni direktor Hemofarma Ronald Zeliger tim povodom izjavio da je ta kompanija nastavila rast i ostala regionalni farmaceutski lider, kao i broj jedan u segmentu generičkih, ĆC i OTC proizvoda.

– Proširili smo portfolio i povećali efikasnost proizvodnje, sa ciljem da budemo glavni partner našim korisnicima u ključnim segmentima. U 2022. godini proizveli smo 308 miliona pakovanja, što je povećanje od 6,8 procenata u odnosu na 2021. godinu. Visok kvalitet Hemofarmovih proizvoda, od kojih se mnogi izvoze u zemlje EU, potvrda je stručnosti i posvećenosti zaposlenih, kao i ulaganja u najsavremenije proizvodne pogone – istakao je Zeliger.

Tokom prošle godine Štada je uspela da poveća proizvodnju i isporuči oko 1,2 milijarde pakovanja lekova u oko 120 zemalja širom sveta. Goldšmit je poručio da je portfolio Štade raznovrstan u svim glavnim terapeutskim kategorijama, kao i da je prisustvo u Evropi, Evroaziji, Aziji i Pacifiku, na Bliskom istoku i severnoj Africi obezbedilo da ne zavise od nekog posebnog proizvoda ili regiona.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор