Štadi u prošloj godini porasli prodaja i profit

Nemačka farmaceutska grupacija Štada ostvarila je u 2021. godini rast prodaje od 8% i povećala profit, čemu je doprineo i rast prodaje u Srbiji, gde je svaki četvrti proizvod kupljen sa ili bez recepta proizveo vršački Hemofarm.

Generalni direktor Štade Peter Goldšmit je ocenio da je zahvaljujući rastu iznad tržišnog proseka Štada bila u mogućnosti da generiše gotovinu neophodnu za nastavak investiranja u portfolio, akvizicije širom sveta i ljude. On je poručio da je svrha Štade snabdevanje pacijenata lekovima u svako doba, pa čak i u vremenima kriza i konflikata.

Štada grupa je u 2021. ostvarila prodaju od 3,25 milijardi eura i povećala profit za 37 posto, koji je u vidu dobiti pre odbijanja kamate, poreza i amortizacije dostigao nivo od 776,5 miliona eura. U kompaniji kažu da je, finansijski gledano, Štada četvrti po veličini igrač u Evropi, kako u segmentu zdravstvenih proizvoda široke potrošnje tako i generičkih lekova.

Na evropskim tržištima Štada je ostvarila rast prodaje od 12 posto, uključujući organski rast od 7 posto bez akvizicija. U 16 od 24 evropske zemlje ostvareno je dvocifreno povećanje prodaje, uključujući rast od preko 20 procenata u Francuskoj i Španiji, prenosi agencija Tanjug.

Srbija je u prošloj godini bila po prodaju među 10 Štadinih najuspešnijih tržišta, čemu je doprineo i Hemofarm. Za Štada grupu Srbija predstavlja glavni centar proizvodnje i lanca snabdevanja, budući da se iz pogona u Vršcu, Dubovcu i Šapcu lekovi isporučuju širom sveta, dodaje se u saopštenju.

– U segmentu lekova koji se izdaju na recept i dalje nadmašujemo tržište zahvaljujući novim terapeutskim opcijama, kao što su prva na tržištu generička verzija antitrombotika pod nazivom tikagrelor ili okrelizumab, biološki lek za lečenje multiple skleroze – rekao je generalni direktor Hemofarma Ronald Zeliger i dodao da u segmentu zdravstvenih proizvoda široke potrošnje kompanija nastavlja sa snažnim rastom.

Generalni direktor farmaceutske grupacije, koja širom sveta zapošljava 12,5 hiljada ljudi, ne sumnja u Štadin dalji uspeh zbog, kako je rekao, kombinacije snažnog organskog poslovanja, čvrste finansijske osnove i veoma posvećene radne snage.

– Zbog naše široke geografske prisutnosti u Zapadnoj Evropi, na Bliskom istoku i u Aziji, uveren sam da ćemo savladati izazove koji nas očekuju u Ukrajini i Rusiji – poručio je Goldšmit.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор