Hajdelberg prvi grad sa nultom emisijom štetnih gasova

Nemački grad Hajdelberg je poznat kao naučni grad sa najstarijim univerzitetom u toj zemlji, a u novijoj istoriji će biti poznat i po nultoj stopi emisije štetnih gasova sa efektom staklene bašte, koji izazivaju globalno zagrevanje.

U nemačkom univerzitetskom gradu o čijoj bogatoj istoriji svedoči i čuveni dvorac star preko 800 godina, automobili sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem više nisu dobrodošli. Novi plan gradonačelnika zasniva se na ukidanju automobila sa klasičnim motorima i dodeli subvencija građanima za kupovinu električnih automobila.

Pored toga, transformiše se čitav sistem gradskog saobraćaja, uvode se autobusi na vodonik, a gradi se i mreža “superputeva” za bicikle, koji bi povezivali grad sa okolinom. Takođe, projektuju se i naselja na način da obeshrabruju upotrebu vozila kako bi podsticala hodanje, prenosi TU Magazin.

Inače, više 80 posto stanovnika Heidelberga već ne koristi automobil, pa se uz novu gradsku politiku očekuje da za par godina bilo kakav automobil u gradu bude prava retkost i atrakcija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор