Obustavljen promet pšenice i kukuruza, cena soje raste

Zbog odluke vlade da se zabrani izvoz pšenice i kukuruza, na Produktnoj berzi u Novom Sadu promet tih žitarica je protekle sedmice gotovo potpuno bio obustavljen, dok je cena soje rasla, navodi se u saopštenju berze.

Za pšenicu je realizovan samo jedan ugovor po ceni od 34,50 dinara po kilogramu bez PDV-a, što je za 2,8 posto niža cena u odnosu na prethodnu nedelju. Ugovori za kukuruz su početkom sedmice sklapani po ceni od 31 do 32 dinara, a ponude su se krajem nedelje kretale po ceni od 31,60 do 32 dinara po kilogramu bez PDV-a, ali ti ugovori nisu i zaključeni.

Zabrana izvoza kukuruza uticala je na pojačanu tražnju za stočnim ječmom iz zemalja u okruženju, pa se ta žitarica protekle nedelje prodavala za 36 dinara po kilogramu bez PDV-a.

Ponuda soje je bila slabija od tražnje, a ugovori su zaključivani po ceni od 80 do 81 dinar po kilogramu bez PDV-a, što predstavlja poskupljenje u odnosu na prethodnu nedelju za 1,16 posto. Inače, soja je visoku cenu od 80 dinara imala i u oktobru prošle godine. Trend rasta cene soje zabeležen je i na ino-tržištu, gde su terminski ugovori zaključivani po cenama najvišim u poslednjoj deceniji.

Rast cene soje uslovili su poskupljenje nafte i globalna nestašica uljarica izazvana slabijom proizvodnjom u Južnoj Americi usled suše, očekivanim smanjenjem setve suncokreta u Ukrajini zbog rata, kao i zbog neizvesnosti prinosa uljane repice u Kanadi, koji je prošle godine bio smanjen zbog suše.

Mineralno đubrivo urea iz Rusije, u pakovanju od 25 kilograma, prodavalo se prošle nedelje na berzi u Novom Sadu po ceni od 108 do 108,64 dinara po kilogramu bez PDV-a, navodi se u saopštenju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор