Nemci se otimaju za ulje i brašno

Ni Nemačka nije izbegla dramu oko osnovnih životnih namirnica, zbog čega su tamošnje prodavnice poslednjih dana na udaru navale građana na ulje i brašno, uprkos izjavama zvaničnika da nestašicu izaziva upravo takvo panično pravljenje zaliha.

Naime, uprkos uveravanju da rat u Ukrajini nije doveo do nestašica i da u prodavnicama svega ima dovoljno, Nemci i dalje nastoje da naprave zalihe. Tako su u jednoj prodavnici u okolini Štutgarta u petak razmenjene uvrede i pretnje, a umalo da nisu upotrebljene i oklagije, javlja agencija DPA.

U jednom supermarketu u Aspergu intervenisala je policija nakon što se grupa od petoro kupaca sukobila sa osobljem. Oni su napali kasirku jer je uporno odbijala da im dozvoli kupovinu više jestivog ulja od limitirane količine. Na radnicu su prvo vikali, a zatim joj i zapretili nasiljem, nakon čega ih je jedan 36-godišnji radnik supermarketa naoružan oklagijom ispratio do kola, dok su oni nastavili da ga gađaju ukrasnim baštenskim kamenjem, navodi policija Ludvigsburg okruga.

Navala nemačkih građana na ulje i brašno izazvana je strahom da će trenutni rat uticati na proizvodnju i isporuku ulja i žitarica iz Ukrajine, koja je njihov veliki proizvođač. Nije mnogo pomoglo ni što je Nemačko udruženje trgovaca (HDE) saopštilo da za sada ne očekuje probleme sa snabdevanjem i da ne treba praviti zalihe.

S tim u vezi, potpredsednik HDE Bjern From je za televiziju ZDF rekao da problem u snabdevanju stvara upravo panična kupovina, zbog čega je poručio javnosti: “Kupujte onoliko koliko vam treba i biće dovoljno za sve”. Ipak, na pitanje treba li prodavnice da ograniče prodaju neke robe, on je ocenio da je “to u ovom trenutku možda razumna mera”.

U svakom slučaju, žitarica će u Nemačkoj biti dovoljno, barem na srednji rok, jer je i sami proizvode dovoljno, ali je što se tiče suncokretovog ulja moguć deficit, potvrdio je From rekavši da: “Sa suncokretovim uljem može biti tesno u narednim mesecima”.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор