Cene kukuruza i soje na osmogodišnjem maksimumu

Na Produktnoj berzi cene kukuruza i soje prošle sedmice su zabeležile osmogodišnji maksimum, a i cena pšenice je porasla, javlja agencija Tanjug.

U nedeljnom izveštaju berze se precizira da su ugovori za kukuruz, sa isporukom u aprilu i maju, realizovani u cenovnom rasponu od 23,7 do 25 dinara po kilogramu bez PDV-a, što predstavlja rast cene od 4,13 posto.

„Povećana izvozna tražnja konstantno pomera cenu kukuruza u pozitivnom smeru, pa je cena ove žitarice porasla u odnosu na isti period prethodne godine za čak 58,23 posto, navodi se u izveštaju Produktne berze.

Takođe, ugovori za soju su početkom nedelje zaključivani po ceni od 81,5 dinara za kilogram, a krajem nedelje po 85 dinara. Ponderisana cena soje iznosila je 82,95 dinara, što u odnosu na prethodni period predstavlja rast za 6,87 posto, a u odnosu na isti period prošle godine rast za čak 97,67 posto.

Povećana tražnja za pšenicom pogurala je rast cene i ove žitarice kojom se prošle nedelje trgovalo se u rasponu od 22 do 24,5 dinara po kilogramu bez PDV-a, zbog čega je u odnosu na prethodnu nedelju pšenica bila skuplja za 7,67 posto. Cena pšenice po terminskoj tražnji za isporuku u junu iznosila je 20,3 dinara za kilogram.

U izveštaju berze se navodi da je, što se terminkih ugovora tiče, najbolje performanse imala uljana repica, sa cenom od 460 eura po toni, prvenstveno zbog očekivanog slabog roda, veoma razvučenih bilansa i visokih cena ulja.

Ukupan promet na Produktnoj bezri u protekloj nedelji je iznosio 6.899 tona robe (+24,21%), čija je finansijska vrednost dostigla nivo od 254,1 milion dinara (+7,26%).

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор