Nemačka sprema zakon o povlasticama za vakcinisane

Nemačka vlada priprema nacrt zakona o kom bi se moglo raspravljati već u ponedeljak, a koji bi vakcinisanim građanima omogućio neke socijalne povlastice poput oslobađanja od karantina po povratku iz inostranstva.

Za sastanak savezne i pokrajinskih vlada u ponedjeljak, nemačka savezna ministarka pravosuđa je pripremila predlog zakonskih izmena koje bi vakcinisane osobe oslobodio od poštovanja nekih restriktivnih mera uvedenih u borbi protiv pandemije, kao što je obavezno testiranje ili karantin nakon povratka u zemlju.

– Ako se zaključi da vakcina ne samo da štiti one koji su je primili nego i druge, onda se to mora uzeti u obzir kod formiranja mera koje su na snazi. Teoretsko pitanje izuzetaka za vakcinisane sada se mora pretočiti u konkretno političko delovanje – poručila je ministarka.

Prema izveštaju koji je prvi objavio dnevnik Bild, državni epidemiološki Institut Robert Koh zaključuje da vakcinisani protiv korona virusa imaju manji potencijal da zaraze druge od onih koji imaju negativan antigenski test. Zbog toga bi, navodi Institut, trebalo uvesti ublažavanje ili izuzetak od nekih mera za one koji su vakcinisani, ali i za one koji su preboleli infekciju.

Ovu mogućnost je pre nekoliko nedelja već najavio nemački ministar zdravstva koji je rekao da se unutar vlade raspravlja o merama kojih bi vakcinisani mogli biti oslobođeni, pre svega o ukidanju samoizolacije za sve koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom ili se vraćaju iz inostranstva.

Olakšica bi mogle biti uvedene i svuda gde se, zavisno od epidemiološke situacije, od mušterija traži negativan korona-test, poput frizerskih salona, većih delova maloprodaje ili ugostiteljskih objekata nakon njihovog ponovnog otvaranja.

Ministar zdravlja smatra da bi se vakcinisani mogli u potpunosti osloboditi obaveze testiranja. Pre nekoliko nedelja on je izričito naglasio da se ne radi o „povlasticama“ nego o povratku temeljnih prava građana, koja su privremeno stavljena van snage tokom pandemije.

U okviru upravo izmenjenog zakona o zaštiti građana, izuzeci za vakcinisane koji su primili obe doze vakcine mogli bi se vrlo brzo primeniti sa saveznog nivoa, ali tek nakon potvrde oba doma parlamenta, i Bundestaga i Bundesrata.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор