Zakon o većim ovlašćenjima savezne vlade tokom pandemije

Donji dom nemačkog parlamenta Bundestag je ipak usvojio kontroverznu izmenu zakona kojom se saveznoj vladi kancelarke Angele Merkel daju veća ovlašćenja kako bi povela odlučniju borbu protiv trećeg talasa pandemije korona virusa.

Naime, izmene Zakona o zaštiti od zaraze predviđaju automatsku primenu strogih ograničenja na nacionalnom nivou u slučaju da stopa zaražavanja pređe utvrđenu granicu. Zakon o jednakoj primeni „hitne kočnice“ u oblastima sa visokim stopama zaraze trebalo bi da zameni šarolike mere u oblasti zdravstva za koje je do sada bilo nadležno 16 saveznih država.

Konkretno, Zakon predviđa uvođenja policijskog časa od 22 do 5 sati izjutra, zatvaranje objekata za sport i zabavu i mnogih prodavnica. Ove mere će automatski biti primenjene u oblastima gde nedeljno bude više od 100 novih slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika, dok će škole biti u obavezi da pređu na onlajn nastavu ukoliko broj zaraženih premaši 165 na 100.000 stanovnika.

Dok se glasalo o novim merama, ispred zgrade parlamenta su organizovani masovni protesti protiv restriktivnih mera, a učesnike je policija morala da rasteruje suzavcem.

Stopa zaražavanja na nivou celu Nemačku poslednjih dana iznosi 160 novih slučajeva na 100.000 stanovnika, mada u toj zemlji postoje velike razlike među regionima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор