Nemačka se povlači iz Avganistana, ali ostaje u Maliju

Nemačka vlada je odlučila da od 4. jula započne sa povlačenjem svojih vojnika iz Avganistana, ali i da se u narednom periodu angažuje na proširenju vojne misije obuke u Maliju.

– Trenutna razmišljanja idu u pravcu skraćivanja perioda povlačenja. Predviđeni datum povlačenja je 4. jul, ali je konačna odluka na NATO savezu – izjavio je portparol nemačkog ministarstva odbrane za agenciju Frans pres.

NATO saveznici su prošle srede saopštili da od 1. maja počinju povlačenje snaga iz Avganistana, kako bi taj proces završili „za nekoliko meseci“, odnosno do 11. septembra, do kada je, kako je najavio predsednik SAD Džo Bajden, rok da američka vojska napusti tu zemlju, tačno na 20-to godišnjicu terorističkih napada u SAD koji su doveli do američke intervencije u Avganistanu.

Zemlje koje su najviše bile angažovane u Avganistanu su SAD, Nemačka, Turska, Velika Britanija i Italija. One broje 6.000 od ukupno 9.592 vojnika iz 36 zemalja članica NATO alijanse i partnera kao što je Ukrajina, koja u Avganistanu ima deset vojnika.

Što se tiče proširenja vojne misije obuke u Maliju, oko 600 vojnika će biti raspoređeno u toj zemlji u okviru Misije obuke Evropske unije (EUTM), ili 150 vojnika više nego trenutno, naveli su vlada i odbrambeni izvori. U Saveru, u centralnom delu Maliju, treba da bude izgrađena i nova baza za obuku, u regionu koji je opustošen islamističkim i etničkim nasiljem, prenosi agencija Rojters.

Nemačka vlada je dala zeleno svetlo i za još godinu dana učešća u mirovnim snagama Ujedinjenih nacija u Maliju, u okviru kontigenta od 1.100 vojnika koji su uglavnom smešteni u severnom gradu Gao. Oba ova mandata tek treba da odobri nemački parlament.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор