Dajmler skratio radno vreme zbog nedostatka čipova

Automobilska kompanija Daimler ponovo je uvela skraćeno radno vreme za hiljade svojih radnika, usled nestašice čipova na tržištu, koja je teško pogodila celu automobilsku industriju, prenosi agencija dpa.

Nemački proizvođač motornih vozila je skraćeno radno vreme, počev od petka do kraja iduće nedelje, uveo za radnike u fabrikama nedaleko od gradova Rastat i Bremen, u kojima je zaposleno 12.000 i 6.500 ljudi, a u kojima se proizvode automobili marke Mercedes.

Ipak, neće svi radnici raditi kraće, budući da se ta mera ne odnosi na one koji su angažovani na strateškim projektima, ali i na bazičnim poslovima. U kompaniji potvrđuju da je trenutna situacija nestabilna, ali nisu želeli da komentarišu prelazak na novi režim rada, s obzirom na to da je početkom godine Dajmler već skraćivao radno vreme u tim fabrikama, kao i u pogonu u Mađarskoj.

U okviru programa skraćenog radnog vremena, kompanija u vremenima finansijskih kriza može i da smanji plate svojih radnika radi ušteda, ali u tom slučaju vlada preuzima obavezu da taj umanjeni deo plate nadoknadi radnicima kako bi ublažila ekonomske probleme, podseća nemačka agencija.

Inače, nestašica čipova je pogodila proizvođače motornih vozila širom sveta, zbog čega je i nemački Folksvagen takođe uveo skraćeno radno vreme za hiljade svojih radnika.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор