Nemačka usporila deportacije zbog pandemije

Zbog pandemije korona virusa Nemačka je ove godine znatno smanjila broj deportacija migranata koji ne ostvaruju pravo na boravak u toj zemlji. Nemačka je prošle godine deportovala ukupno 22.097 ljudi, a ove do oktobra svega 8.802.

Ovako bitno smanjenje objašnjava se aktuelnom pandemijom zbog koje su avionske veze proređene ili potpuno prekinute. Pri tom, mnoge države odbijaju da prime nazad svoje državljane pod izgovorom zaštite od širenja zaraze, piše Dojče vele.

U vrhu liste deportovanih ove godine nije bilo građana zemalja iz kojih je poslednjih godina u Nemačku došao najveći broj tražilaca azila, kao što su Avganistan, Pakistan i zemlje severne Afrike. Sa 608 deportovanih, Srbija je pri samom vrhu ove liste koju predvode Albanija (733), Gruzija (711) i Francuska (639), a Srbiju sledi Moldavija sa 525 građana deportovanih iz Nemačke.

Pored toga, do oktobra je iz Nemačke „dobrovoljno otputovalo“ još 4.319 stranaca, a na osnovu propisa po kom osobe sa liste za deportaciju koje same odu iz Nemačke imaju pravo na finansijsku podršku za troškove putovanja, uz jednokratnu pomoć od 500 eura. Ovakav mehanizam se pokazao kao daleko jeftiniji za nemačke pokrajine nego da angažaju policiju i drugo osoblje za deportaciju.

U Nemačkoj je početkom 2020. godine bilo više od 250.000 ljudi kojima je naloženo da napuste zemlju. Međutim, 80 procenata njih je uspelo da izdejstvuje status koji im omogućava da se deportacija iz nekog razloga odlaže do daljeg.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор