Institut u Vuhanu ipak izvor korona pandemije?

Kineski dokumentarni film, koji je 2017. bio prikazan na državnoj televiziji CCTV, pokazuje koliko su se pojedini saradnici Instituta u Vuhanu ležerno ponašali u radu sa korona virusima, piše Dojče vele.

Naime, kineski Institut za virologiju u Vuhanu, poznat po istraživanjima virusa kod slepih miševa, od početka krize se navodi kao mogući izvor pandemije, ali kineske vlasti takve pretpostavke odbacuju uz tvrdnju da se u toj laboratoriji poštuju visoki standardi bezbednosti.

„Tajvan njuz“ je uoči dolaska stručnjaka iz SZO u Vuhan podsetio na ovaj film u kojem je prikazana grupa naučnika na čelu sa Ši Džengli, poznatom pod nadimkom „Bat Women“, koji su u pećini u Junanu tragali za poreklom virusa SARS. Iako im je bilo jasno da su slepi miševi koje su pregledali možda zaraženi smrtonosnim virusima, neki naučnici za vreme istraživanja nisu ni nosili zaštitnu opremu.

Slepi miševi su pregledani golim rukama, a bez zaštite je rukama uziman i njihov izmet koji je mogući izvor zaraze. Virolog Čui Džiu je čak rekao da ga je slepi miš ugrizao kroz tanke gumene rukavice i on u filmu pokazuje otečeno mesto ugriza, dok glas iz pozadine iznosi činjenicu da slepi miševi mogu da prenesu brojne viruse, među kojima i besnilo, zbog čega se članovi istraživačkog tima pre uzimanja uzoraka vakcinišu protiv besnila.

Film nenamerno pokazuje da se mere bezbednosti ne poštuju kako treba, ne samo prilikom istraživanja u pećini, već i u laboratoriji u kojoj tehničari ne nose pravu zaštitnu odeću ili maske za lice. Ši Džengli je tada izjavila da taj posao i nije tako opasan kao što svi misle, jer je veoma mala verovatnoća da se ljudi direktno zaraze. Ona je pojasnila da njeni saradnici sprovode veće mere opreza kada znaju da su slepi miševi zarazni za ljude, ali da se u većini slučajeva primenjuje samo obična zaštita.

Dojče vele piše da ovaj film otvara pitanja na koja bi sigurno i tim SZO želeo da pronađe odgovore, jer šokira prikazima ležernog odnosa istraživača prema obaveznim bezbednosnim merama prilikom rada sa virusima opasnim po ljude.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор