I nemački vaspitači traže veće plate

U vrtićima širom Nemačke juče su na ceo dan vaspitači obustavili rad, dajući tako podršku sindikatu javnih službenika Verdi u pregovorima oko većih plata.

Iz sindikata navode da su u akciji učestvovali zaposleni u hiljadama vrtića, kao i u službi socijalnog staranja, a samo je ponegde, u hitnim slučajevima, bilo omogućeno zbrinjavanje dece, prenosi agencija DPA.

– Štrajkovi upozorenja su počeli kako je planirano i vidimo da je odziv veliki – izjavio je juče Stefan Šor iz Filijale sindikata Verdi za pokrajinu Rajna-Palatinat – Sarland.

Sindikalci Verdija žele da ovim štrajkovima učvrste svoj zahtev saveznoj i lokalnim upravama za podizanjem zarada od 10,5 posto, odnosno najmanje za 500 eura.

Dva kruga pregovora sindikata i vlasti o kolektivnom ugovoru za oko 2,5 miliona zaposlenih završeni su bez dogovora, dok je treći i verovatno poslednji zakazan za kraj marta.

Inače, Verdi je već organizovao niz štrajkova i preti zaoštravanjem protesta u branšama poput administracije, javnog prevoza i aerotransporta, ali u segmentu pogrebnih usluga.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор