Nemački sindikat se izborio za veće plate

Najveći nemački sindikat IG Metal postigao je sa poslodavcima dogovor po kom će plate za 3,9 miliona radnika u metalskom i elektroprivrednom sektoru biti u junu sledeće godine povećane za 5,2 procenta, a u u maju 2024. godini za još 3,3 posto.

Ovim sporazumom dogovorena je i neoporeziva isplata pomoći radnicima od 3.000 eura, koja će takođe biti podeljena u dve tranše. Prva isplata će biti u martu sledeće godine, a naredna godinu dana kasnije, prenosi agencija Rojters.

Inače, dogovor radnika i poslodavaca je postignut nakon pet rundi pregovora i niza štrajkova upozorenja koje je IG Metal organizovao kako bi izvršio pritisak na poslodavce da podognu plate za 8 procenata. Vođa ovog sindikata u pokrajini Baden-Virtemberg Roman Cicelsberger je povodom sporazuma izjavio da je rezultat vrlo pristojan, ali da je postignut u teškom vremenu uz mnogo svađa, prepirki i žestokih polemika.

Kupovna moć radnika u Nemačkoj trpi posledice inflacije koja je u oktobru dostigla 11,6 procenata međugodišnje. Iako je realnost takva, poslodavci smatraju da za povećanje plata nema mnogo prostora zbog rastućih cena materijala i energije.

Prema Cicelsbergerovim navodima, sporazumom će važiti do septembra 2024. godine, do kada će prosečno povećanje zarada biti oko 8.500 eura, uključujući i neoporezivu isplatu. S druge strane, kompanijama je ostavljena mogućnost da pomoć isplate jednokratno i ranije, ili da je odlože kako bi teret troškova prenele u drugu kalendarsku godinu ukoliko je to potrebno.

Pored toga, radnici i poslodavci su se dogovorili i da će reagovati brzo i fleksibilno ukoliko dođe do eskalacije energetske krize. Kako je nakon postizanja sporazuma izjavio Harald Markuard, koji je pregovarao u ime poslodavaca, kompromis je „bolan i jedva podnošljiv za većinu kompanija“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор