Od 1. januara e-faktura obavezna i za privatnike

U Srbiji će od 1. januara 2023. godine razmena e-faktura biti obavezna i u transakcijama unutar privatnog sektora (B2B), čime će svi obveznici Zakona o elektronskom fakturisanju biti uključeni u novi sistem.

Tako će obavezu da primaju i dostavljaju fakture kroz sistem elektronskih faktura (SEF) imati svi obveznici PDV-a u privredi, a mogu da ga koriste i druga privredna društva i preduzetnici, prenosi b92.

– Ovo je jedan od najvažnijih reformskih procesa koji smo sproveli u poslednjih 20 godina. Sistem je besplatan i potpuno transparentan, a na povraćaj PDV-a će se, umesto 35 dana, čekati dan ili dva. Važno je da ne stajemo sa reformama. Privreda nam je sada otpornija, a i mi smo odlučniji – izjavio je ministar finansija Siniša Mali na konferenciji „E-fakture i elektronska plaćanja za konkurentniju privredu“.

Prema njegovim rečima, Srbija nije u recesiji i ni jedan projekat nije zaustavljen.

– Srbija se pokazala drugačijom. Velike su stvari koje građani vide golim okom, a mnoge stvari napreduju, a nisu vidljive, kao e-faktura i e-fiskalizacija. Bitno je da podignemo svest naših ljudi i naših privrednika – poručio je Mali.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор