Od 2022. jedinstvena radna dozvola za „Otvoreni Balkan“

U okviru inicijative Otvoreni Balkan juče je održan samit Srbije, Albanije i Severne Makedonije, nakon čega je za sledeću godinu najavljeno uvođenje jedinstvene radne dozvole i jedinstvenog informacionog sistema za građane zemalja članica inicijative.

Aleksandar Vučić, Edi Rama i Nikola Dimitrov završili su sastanak konstatacijom da je frustrirajuće što ranije potpisan sporazum o slobodnom protoku roba nije zaživeo u praksi, na šta su skretali pažnju i upozoravali i srpski privrednici. Kako je rečeno, kamioni i dalje danima čekaju na granicama i taj problem mora da se reši.

– Dobili smo primere naših poslovnih ljudi koji kažu da kada treba da izvezu sirovo mleko u Severnu Makedoniju, i ako dođu u petak uveče, da moraju da čekaju ponedeljak jutro. To su nedopustive stvari – rekao je Aleksandar Vučić, a prenosi N1.

S tim u vezi, predsednik Srbije i premijer Albanije su odbacili kritike koje projekat Otvoreni Balkan kvalifikuju kao protivan interesima drugih država na Zapadnom Balkanu. Na kritike iz Prištine da je inicijativa novi srpski hegemonistički projekat, Edi Rama je poručio da nije reč o naciji i teritoriji, već je glavno pitanje kako da albanska lubenica ne putuje sedam dana do Srbije.

– Imamo crno na belo šta sve treba da se uradi. Ove stvari o kojima pričamo date su nam od EU na papiru u okviru Berlinskog procesa još pre četiri ili pet godina, a ko će to za nas da uradi? Da neće da dođe Angela Merkel, Ursula? Mi ne možemo da čekamo još 10 ili 15 godina da limun i lubenica mogu slobodno da putuju ili da voda i jaja slobodno stignu. Koji je razlog da mučimo sve te ljude – upitao je Rama.

Vicepremijer Severne Makedonije Nikola Dimitrov je istakao da je Otvoreni Balkan neophodan zbog neizvesnosti evrointegracija.

– Dok čekamo EU da nam odgovori i da se sredi, odlučili smo se za ovaj oblik regionalne saradnje, u kome nema nekoga ko može da dođe i da nam stavi veto na naše reforme i naš napredak – rekao je Dimitrov.

U izjavi datoj nakon samita, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež je potvrdio da Srbija, Albanija i Severna Makedonija od sledeće godine mogu da računaju na jedinstvenu radnu dozvolu i jedinstveni informacioni sistem za svoje građane, prenosi agencija Tanjug.

– Imamo problema sa radnom snagom i tržište rada postaje zaista problematično. Da bi širili i sklapali nove poslove, moramo da imamo prostor na kojem ćemo te poslove da realizujemo i ljude sa kojima ćemo da ih realizujemo. Takođe, imamo i transport koji je sve skuplji. U okviru Otvorenog Balkana već je skraćen put između tri zemlje, put kamiona i robe koja počinje da iz Albanije stiže do Srbije za jedan dan, a to je zaista uštedelo novac kompanijama – rekao je Čadež.

Kako je za N1 rekao spoljnopolitički komentator Boško Jakšić, indikativno je kako se pojedini svetski centri moći određuju prema ideji Otvorenog Balkana. On je rekao da, kada se pogleda Zapad, Amerikanci podržavaju Otvoreni Balkan, Evropljani ga podržavaju učtivo, ali, kada je ovde bila Angela Merkel rekla je da ga vidi kao neku vrstu opstrukcije.

Premijer Albanije Edi Rama je nakon samita izjavio da je crnogorski premijer Zdravko Krivokapić rekao da Crna Gora neće ulaziti u Otvoreni Balkan, s obzirom na to da očekuje da sledeće godine bude primljena u Evropsku uniju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор