Novi rekord bitkoina od preko 65.000 dolara

Vrednost bitkoina je u četvrtak dostigla novi rekordan nivo od oko 66.000 dolara, nastavljajući tako rast koji mu je tokom ove godine podigao cenu za preko 100 procenata, a samo u oktobru za više od 30 posto, javljaju agencije.

Za najpopularniju svetsku virtuelnu valutu ova godina je bila ispunjena pozitivnim vestima, budući da institucioni investitori i kompanije svakim danom sve više podržavaju bitkoin. Tako je, na primer, američka kompanija Tesla podstakla skok u prvoj polovini godine, kada je saopštila da je kupila bitkoine u vrednosti od 1,5 milijardi dolara.

Takođe, Tehnološki gigant Apple je u februaru objavio kako će Apple Pay podržavati isplate bitkoinom na svojoj platformi, a i Mastercard je ove godine objavio kako na svojoj platformi planira da podrži kriptovalute. Pored toga, nedavno je u SAD osnovan prvi (ETF) investicioni fond koji ulaže u bitkoin fjučerse što predstavlja svojevrsnu prekretnicu za legitimizaciju bitkoina i ulazak na velika vrata u svet finansija.

Drugi razlog za rast vrednosti bitkoina jesu mali ulagači koji su imali svojevrsnu (psihološku) zebnju od nove propuštene prilike (regret aversion) na digitalnom tržištu, pa se sada sve više njih odlučuje na ulazak u kripto-tržiše. Osim toga, dostupnost bitkoina je sve manja, budući da troškovi rudarenja po virtuelnoj kovanici postaju sve veći, što takođe podstiče rast cene.

Za sve koji su zainteresovani da nauče kako da preko interneta trguju cenom Bitkoina (takozvanim finansijskim ugovorima za razliku, engl. CFD), Investiciono društvo “KapitalRS” iz Beograda je pripremilo besplatan vodič “Kako trgovati cenom Bitkoina”, koji je prilagođen svim nivoima znanja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор