Lufthanza inkasirala prvi profit od početka pandemije

Nemačka nacionalna avio-kompanija Lufthansa saopštava da je u trećem tromesečju ove godine ostvarila prvi operativni profit od početka pandemije korona virusa, u iznosu od 17 miliona eura (oko 19,7 miliona dolara).

Kako se precizira, u periodu jul-septembar prihodi Lufthanze su se gotovo udvostručili dostigavši 5,2 milijarde eura, što je predstavlja skok od 96 procenata u odnosu na isti period prošle godine, prenosi Dojče vele.

– Sa rastućom potražnjom za poslovnim putovanjima i rekordnim rezultatom Lufthanze Kargo, savladali smo još jednu prepreku na putu izlaska iz krize i vratili se na pozitivnu teritoriju – rekao je predsednik i izvršni direktor Lufthanze Karsten Špor i dodao da kompanija namerava da 2022. godini proširi ponudu putničkih letova na oko 70 posto ukupnog nivoa iz vremena pre pandemije.

Najvećeg nemačkog avio-prevoznika je od propasti spasila vlada, pruživši joj u maju 2020. finansijsku podršku u iznosu od 9 milijardi eura, budući da je kriza usled pandemije korona virusa nanela ogromne gubitke Lufthanzi. Za pomoć koju je pružila kompaniji nemačka vlada je dobila 20 posto vlasničkog udela u Lufthasi.

U kompaniji sada kažu da u potpunosti nameravaju da otplate vladine pozajmice, ali i da otkupe svoje akcije i navode da su već pokrenuli te aktivnosti.

Kompanija Lufthanza je osnovana 1953. godine, a u svom portfoliju okuplja i avio-kompanije Ostrijan Erlajns (Austrian), Svis Internešenal Erlajns i Brasels Erlajns, kao i niskotarifnog prevoznika Jurovings (Eurowings).

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор