Srpski agrar za devet meseci u suficitu 1,4 mlrd. €

Za devet meseci ove godine spoljnotrgovinska razmena srpske poljoprivrede i prehrambene industrije premašila je 4,7 milijardi eura, uz međugodišnji rast od 14,5 posto. Ukupni suficit dostigao je 1,4 milijarde eura, što predstavlja povećanje od oko 24 posto u odnosu na isti period prošle godine, saopštava Privredna komora Srbije (PKS).

U posmatranom periodu izvoz ove robe bio je vredan više od tri milijarde eura, što je više za 16,7 procenata međugodišnje. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), u ukupnom izvozu Srbije poljoprivredno-prehrambeni sektor učestvuje sa 19,7 procenata.

Kako navode u PKS, robe iz oblasti agrara je za devet meseci ove godine uvezeno za nešto manje od 1,7 milijardi eura, što predstavlja rast za oko 10 posto, a čini 8,1 posto udela u ukupnom uvozu naše zemlje. Pokrivenost uvoza izvozom bila je 186,5 posto, dok je u istom periodu prošle godine iznosila 176,9 procenata, saopštila je PKS.

Za devet meseci 2021. godine srpski agrar je najviše izvozio kukuruz, sveže i smrznute maline, duvan i cigarete, voće i povrće, vodu i sokove, dok su se najviše uvozili različiti proizvodi od duvana, banane, hrana za pse i mačke, sirova kafa i svinjsko meso.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор