Fajzerova pilula protiv korona virusa 90% efikasna

Nakon završenih ispitivanja, američki farmaceutski gigant Fajzer/Bajontek je saopštio da je njegov eksperimentalni lek protiv korona virusa gotovo 90 posto efikasan u smanjenju stope hospitalizacije i smrti pacijenata, zbog čega sada traži brzo odobrenje za njegovu upotrebu.

Saopštenje Fajzera dolazi samo dan nakon što je Velika Britanija objavila da je dala zeleno svetlo za kovid pilule kompanije „Merk“, čime je postala prva zemlja na svetu koja je dala takvo odobrenje, prenosi agencija Asošiejted pres.

Fajzer je u petak objavio preliminarne rezultate studije sprovedene na uzorku od 775 odraslih pacijenata koji su lek uzimali istovremeno sa drugim antivirusnim lekom. Nakon mesec dana oni su imali za 89% manju stopu hospitalizacije ili smrti, u poređenju sa pacijentima koji su uzimali lažnu pilulu. Naime, manje od 1% pacijenata koji su uzimali lek morali su da budu hospitalizovani, a niko nije umro.

– Nadali smo se da imamo nešto izvanredno, ali retko je da vidite odlične lekove sa gotovo 90% efikasnosti i 100% zaštitom od smrti – izjavio je doktor Mikael Dolsten, glavni naučni savetnik kompanije Fajzer.

Inače, učesnici ispitivanja su bili nevakcinisani, sa blagom do umerenom kovid infekcijom, i smatrani su visoko rizičnim za hospitalizaciju zbog drugih zdravstvenih problema poput gojaznosti, dijabetesa ili srčanih oboljenja. Lečenje je počelo u roku od tri do pet dana od prvih simptoma i trajalo je ukupno pet dana.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор