Za privatno obezbeđenje obavezna licenca!

made-in-germany-rs-security

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije (MUP) i Privredna komora Srbije (PKS) pozivaju sva pravna lica i preduzetnike koji obavljaju delatnost privatnog obezbeđenja, kao i službenike obezbeđenja, da ispune uslove u skladu sa Zakonom o privatnom obezbeđenju, i tako steknu neophodnu licencu.

– Na osnovu Zakona pravna lica i preduzetnici za privatno obezbeđenje, kao i oni koji su obrazovali unutrašnji oblik organizovanja obezbeđenja za sopstvene potrebe, odnosno samozaštitnu delatnost, kao i fizička lica koja rade u privatnom sektoru bezbednosti, u obavezi su da do 1. januara 2017. godine steknu licencu za vršenje poslova privatnog obezbeđenja – objasnila je Nataša Ignjatović iz Uprave policije MUP-a.

Po podacima MUP-a, procenjuje se da u privatnom sektoru bezbednosti trenutno radi između 35.000 i 40.000 ljudi. Do 1. novembra pred komisijom ministarstva za polaganje stručnog ispita položilo je 220 kandidata, što znači da bi, ukoliko se ne ubrza proces licenciranja, moglo da se desi da veći broj subjekata prestane sa vršenjem poslova privatnog obezbeđenja, odnosno sa obavljanjem ove delatnosti, prenosi agencija “Tanjug”.

Licenca za vršenje poslova privatnog obezbeđenja može se izdati punoletnom fizičkom licu koje je državljanin Srbije, ima najmanje srednju stručnu spremu i koje je psihofizički sposobno za vršenje poslova privatnog obezbeđenja, što dokazuje lekarskim uverenjem. Takođe, mora savladati i odgovarajuću obuku za vršenje poslova privatnog obezbeđenja, da položi stručni ispit u MUP-u i ispunjava druge uslove propisane zakonom, navodi se u saopštenju MUP-a.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор