Zaštitna ograda za Berlinski zid

made-in-germany-rs-berlinski-zid-sada

Da bi zaštitile najduži preostali segment Berlinskog zida od sve učestalijih vandalskih napada, gradska uprava nemačke prestonice planira da oko njega podigne zaštitnu ogradu.

Ova 1,3 kilometara duga deonica zida, nazvana “Galerija istočne strane”, koju su umetnici iz raznih krajeva sveta prekrili muralima, svake godine privlači više od tri miliona turista. Lovci na suvenire i grafiti umetnici umnogome su narušili ovaj spomenik hladnoratvoske ere, koji je 9. novembra 1989.godine bio srušen “na juriš”.

– Poslednjih nedelja i meseci bili smo svedoci neverovatnog talasa vandalizma – kaže portparol opštine na čijoj se teritoriji nalazi ova deonica Berlinskog zida, prenosi agencija “Tanjug”.

Zvaničnici pre svega okrivljuju strane turiste koji žele da ostave trag na ovom spomeniku, tako što ispisuju ili urezuju svoje ime na zidu ili odlamaju komad betona. Mnogi su čak i ovekovečili svoj vandalski čin selfijem.

– Zaštitna ograda bi trebalo da upozori na važnost zida kao istorijskog spomenika. Ograda će biti prozirna i visoka 80 centimetara, a posetioce će držati na odstojanju od 1,3 metra od zida. Njeno postavljanje, koje će grad koštati 150.000 eura, biće završeno početkom iduće godine – objašnjava jedan od opštinskih odbornika.

Prošlog meseca započelo se sa radovima na restauraciji Zida i njegovih skoro 100 murala, naslikanih u periodi između februara i septembra 1990. godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор