Dina kartica postaje obavezna

Pošto je Dina jedina domaća platna kartica za koju se obrada obavlja u Srbiji i za koju Narodna banka (NBS) može da garantuje, svi vlasnici tekućih računa moraće uskoro da je imaju, ukoliko je već ne poseduju.

Ovakva odluka uslovljena je primenom Zakona o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica, a dužnost Narodne banke je da obezbedi nesmetano funkcionisanje platnog sistema u državi.

Obaveza poslovnih banaka biće da svim klijentima obezbede platnu karticu koja se obrađuje u Srbiji, a ukoliko i kartice stranih kartičnih sistema potpadnu pod nadzor NBS, i one će imati jednak tretman, prenose srpski mediji.

Debitna Dina kartica, koju bi banke izdavale uz tekući račun, besplatna je i nije uobičajeno naplaćivanje njenog održavanja, budući da je osnovna identifikaciona kartica.

– Dina kartica je od svog osnivanja bila besplatna, uprkos tome što je još 2014. godine uspostavljen pravni okvir kojim se uređuje poslovanje platnih sistema u našoj zemlji. Inostrani kartični sistemi, međutim, nisu pokazali interesovanje da se sa njim usklade. Trenutno jedina kartica za koju se obrada obavlja u zemlji je Dina, a stvar je poslovne politike internacionalnih kartičnih sistema da li će za svoje kartice obezbediti usklađivanje – kažu u NBS.

Kako dalje objašnjavaju, banke će nastaviti da izdaju i strane kartice, ali je potrebno da korisniku izdaju i jednu domaću. Ovakvim rešenjem se realizuje zakonska obaveza NBS da u svakom trenutku obezbedi nesmetano funkcionisanje platnog prometa u dinarima.

– Sve platne kartice omogućavaju raspolaganje sredstvima sa računa. Bankama je ostavljeno kao mogućnost registrovanje poslovanja inostranih kartičnih sistema, a građani su slobodni da u svakodnevnim transakcijama koriste koju god karticu žele – objašnjavaju u NBS.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор