Nemačka javna preduzeća u jednodnevnom štrajku

Jučerašnja obustava rada zaposlenih u preduzećima javnog prevoza gotovo je paralisala javni život u mnogim nemačkim gradovima, a najviše su bili pogođeni veći urbani centri poput Berlina, Hamburga, Minhena i Hanovera.

Zaposleni u poduzećima javnog gradskog prevoza juče su se odazvali pozivu sindikata radnika u javnim službama „Verdi“ i na 24 sata obustavili rad, pa je prevoz delimično funkcionisao samo tamo gde postoji mreža gradskih i prigradskih železnica koje ne saobraćaju u okviru javnih gradskih poduzeća, već su u sastavu Nemačke železnice (Deutsche Bahn).

U saveznoj pokrajini Meklenburg-Prednja Pomeranija juče nije bilo ni nastave, budući da u toj retko naseljenoj nemačkoj pokrajini đaci većinom koriste javni prevoz za odlazak u često vrlo udaljene škole, prenosi agencija Hina.

Sindikat Verdi je prošle nedelje već pokrenuo seriju štrajkova upozorenja u bolnicama i dečjim vrtićima, kako bi izvršio pritisak na poslodavce, u jučerašnjem slučaju na gradove i opštine, zahtevajući povećanje plata za 2,3 miliona radnika javnih službi.

U zahtevu sindikata traži se povećanje plata za 4,8 posto, odnosno za najmanje 150 eura mesečno. Poslodavci su, međutim, odbacili zahtev kao „neprimeren“, uz opravdanje da se nalaze u lošoj finansijskoj situaciji usled krize izazvane korona virusom. Treći i poslednji krug pregovora između sindikata i poslodavaca u javnim službama planiran je za kraj oktobra.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор