Nemački aerodromi ponovo u štrajku

Radnici na četiri nemačka aerodroma, uključujući i najveći u Frankfurtu, danas su započeli štrajk, zbog čega se hiljade putnika našlo u problemu.

U štrajku je kopneno aerodromsko osoblje, ali i mnogi drugi radnici zaposleni u javnom sektoru širom zemlje, koji su obustavili rad nezadovoljni svojim platama, prenosi agencija „Tanjug“.

Nemački avioprevoznik „Lufthanza“ je saopštio da je prinuđen da otkaže više od 800 letova od planiranih 1.600, a na izmene u redu letenja je upozorila i druga frankfurtska aviokompanija „Fraport“, prenosi agencija „Rojters“.

Današnjim štrajkom, koji je započeo u 05:00 sati po lokalnom vremenu, a trebalo bi da traje, kako je najavljeno, do 18:00 sati, pogođeni su i aerodromi u Minhenu, Kelnu i Bremenu.

Obustavi rada pridružili su se i dečiji vrtići u u nekoliko nemačkih država, kao i službe gradske čistiće i bazeni.

– Ovim masovnim štrajkovima želimo da pošaljemo jasan signal poslodavcima. Očekujemo ponudu za treću rundu pregovora 15. aprila, koja bi bila vredna razmatranja kako bismo došli do valjanog rešenja – rekao je predsednik najvećeg nemačkog sindikata „Verdi“ Frank Bsirske i upozorio da će sindikat pooštriti proteste ako do iduće sedmice poslodavci ne iznesu ponudu.

Sindikat „Verdi“ traži povećanje radničkih plata za 6 posto, za ukupno 2,3 miliona zaposlenih u nemačkom javnom sektoru na saveznom i lokalnom nivou, međutim, savezna vlada i opštine su odbacile takve zahteve.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор