Nemačka traži gde da deponuje radioaktivni otpad

Nemačka je trenutno u potrazi za novom lokacijom na kojoj bi deponovala radioaktivni nuklearni otpad, budući da se odustalo od prvobitno izabrane lokacije u nekadašnjem rudniku soli.

U izveštaju nemačke agencije za upravljanje otpadom se navodi čak 90 potencijalnih lokacija koje su geološki pogodne za odlaganje takve vrste otpada, a ukupna površina navedenih regiona premašuje polovinu površine cele Nemačke.

Krajnja oduka o novoj deponiji rizičnog otpada trebalo bi da bude doneta 2031. godine, dok bi korišćenje nove lokacije trebalo da počne od 2050. Iako izgleda da vremena ima na pretek, političari koji o ovome odlučuju neće imati lak posao, pišu nemački mediji, a prenose Večernje novosti.

Inače, nakon katastrofe u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukušima, nemačke vlasti su odlučile da proizvodnju električne energije iz nuklearnih izvora ukinu do kraja 2022. godine, ali je ostalo nerešeno pitanje deponovanja već nagomilanog nuklearnog otpada, zbog čega je Bundestag pre tri godine zadužio nadležne da pronađu novu lokaciju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор