Na četiri nemačka aerodroma otkazano 700 letova

Na poziv Sindikata Verdi, na četiri nemačka aerodroma danas i sutra će svi letovi biti otkazani zbog štrajka radnika bezbednosne kontrole, što će negativno uticati na najmanje 100.000 putnika. Sletanja na ove aerodrome i dalje će biti moguća, ali je za očekivati da će kasniti ili čak biti otkazani.

Prema informacijama nemačkog aerodromskog udruženja ADV, na aerodromima u Dizeldorfu, Hamburgu i Kelnu/Bonu će zbog štrajkova biti otkazano oko 700 odlaznih letova. Sindikat je takođe pozvao i osoblje obezbeđenja na aerodromu u Štutgartu da obustavi rad u petak, ali nije poznato koliko će otkazivanja to prouzrokovati, prenosi agencija Rojters.

Povod za štrajk je neuspeh u pregovorima između Sindikata Verdi i Saveznog udruženja kompanija za bezbednost u vazduhoplovstvu (BDLS), koji se tiču isplata bonusa za noćne smene, kao i rada subotom, nedeljom i za vreme državnih praznika. Inače, visoka inflacija u najvećoj evropskoj ekonomiji izazvala je tokom poslednjih meseci talas štrajkova, jer radnici traže veće plate kako bi nadoknadili rastuće troškove života.

S tim u vezi, i Sindikat železnice i transporta EVG ponovo je za petak najavio jednodnevni štrajk i zahteva 12 posto veću platu za svojih 230.000 članova. Štrajk će početi u tri sata ujutru i trajaće do 11 časova, a uticaće na rad pedesetak železničkih kompanija među kojima je i nacionalni prevoznik Dojče Ban, inače najveće železničko preduzeće u Evropi.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор