Nemački Wabio Investment gradi u Srbiji biogasna postrojenja

Nemačka kompanija Wabio Investment Holding SR počeće u ponedeljak izgradnju prvog biogasnog postrojenja u Novoj Crnji, u koji će investirati oko 20 miliona eura.

U kompaniji kažu da sa početkom gradnje u Novoj Crnji obeležavaju i početak investicionog ciklusa u Srbiji, čija će vrednost biti 400 miliona eura, prenosi eKapija.

„Wabio tehnologija kao sirovine isključivo koristi otpadne materijale, poput stajnjaka sa farmi krava, pileće prostirke i žetvenih ostataka (kukuruzovine i slame). Tehnologija prerade kojom raspolažemo omogućava da se od tih sirovina dobiju tri milijarde kubnih metara zelenog metana, što je dovoljno za gasnu nezavisnost zemlje“, navodi se u saopštenju kompanije.

Inače, ovo će biti prvo takvo postrojenje u širem regionu, a plan je da se u Srbiji izgradi ukupno dvadesetak takvih postrojenja.

Početku gradnje u Novoj Crnji prisustvovaće CEO Wabio Technologie GmbH Raphael Fitz, direktor CEO Wabio Investment Holding SR Duško Bošković, ambasadorka Republike Nemačke u Srbiji Anke Konrad i ministarka rudarstva i energetike Republike Srbije Dubravka Đedović.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор