Nemačka rešila da ukine grejanje na naftu i gas

Nemačka vlada je odobrila zakon kojim se od sledeće godine propisuje da svi novi sistemi grejanja, koji se instaliraju u novim i starim zgradama, moraju da koriste 65 procenata energije iz obnovljivih izvora.

Zakon je u skladu sa težnjom Nemačke da postane klimatski neutralna zemlja do 2045. godine. Međutim, kritičari reforme ukazuju da će energetska tranzicija biti skupa za siromašnija domaćinstva. Plan izaziva neslaganja u vladajućoj koaliciji, a protiv njega je i većina nemačke javnosti, prenosi agencija Rojters.

Naime, kao alternativu fosilnim gorivima, domaćinstva će moći da koriste toplotne pumpe koje koriste struju iz obnovljivih izvora energije, sisteme daljinskog grejanja, grejanje na struju ili na solarnu energiju.

Prema navodima nemačke istraživačke agencije Forsa, oko 78 posto Nemaca protivi se ovoj tranziciji, dok oko 62 posto ispitanika smatra da će računi za utrošenu energiju porasti nakon donošenja ovog zakona.

Gotovo polovina nemačkih domaćinstava greje se na prirodni gas, dok skaro četvrtina kao energent koristi naftu. Usvajanjem ovog zakona Nemačka se obavezuje da u narednih 20 godina zatvori više od 90 posto svoje mreže gasovoda, koja je dugačka 500.000 kilometara, prenosi britanska agencija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор