Štrajk paralisao nemačke aerodrome, otkazano 2.340 letova

Zbog štrajkova koje su organizovali radnički sindikati Verdi, na osam nemačkih aerodroma u Bremenu, Dortmundu, Frankfurtu, Hamburgu, Hanoveru, Minhenu, Študgartu i Lajpcigu otkazano je oko 2.340 letova, čime je pogođeno oko 300.000 putnika.

Bezbednosno aerodromsko osoblje za civilnu avijaciju i zemaljsko osoblje, započelo je u 24 časovnu obustavu rada zahtevajući veće plate u jeku rasta potrošačkih cena usled ekonomske krize i inflacije. Ipak, ovim štrajkovima nisu pogođeni hitni medicinski letovi, tehnički letovi, kao ni letovi za Minhensku bezbednosnu konferenciju koja se otvara danas, prenosi agencija Rojters.

Na najvećem nemačkom aerodromu u Frankfurtu situacija je mirna i gotovo da nema putnika u holovima, s obzirom na to da je za danas planirano ukupno 12 letova u odnosu redovnih na 1.000 dnevno, objasnio je portparol kompanije Fraport Diter Huik za agenciju Frans pres. Takođe, Korina Born, portparolka operatera minhenskog aerodroma, kaže da iz te vazdušne luke ne bi trebalo da bude letova sve do subote u 1.00 posle ponoći, što će se negativno odraziti na oko 700 poletanja i sletanja.

Inače, štrajk je organizovan sa namerom da se posebno utiče na najbitnije unutrašnje letove, od kašnjenja do otkazivana, i do delimičnog zaustavljanja saobraćaja, navela je potpredsednica Verdija Kristin Bele i objasnila da radnici vrše pritisak na svoje poslodavce jer dosadašnji pregovori ne daju nikakve rezultate. Naime, Verdi već neko vreme vodi strukovne pregovore za radnike u javnom sektoru, zemaljsko osoblje aerodroma i osoblje za vazdušnu bezbednost, a sličan štrajk je već organizovao prošlog meseca na aerodromu u Berlinu, kada je otkazano ili odloženo oko 300 letova

U Nemačkoj je poslednjih meseci zabeležena rekordna inflacija, sa vrhuncem od 10,4% u oktobru prošle godine, što je dodatno otežalo godišnje pregovore o platama u raznim privrednim sektorima, ponekad praćenih i prekidima rada. Tako su zaposleni u Pošti od početka godine više dana štrajkovali na poziv ovog sindikata, koji od rukovodstva zahteva povišicu plate od 15%.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор