Audi, BMW i Mercedes ponovo kažnjeni zbog lažiranja

Najveće nemačke automobilske kompanije Audi, BMW i Mercedes ponovo su zbog „manipulacije sa podacima o emisiji štetnih gasova“ kažnjene sa ukupno 33,5 miliona dolara.

Kako je pokazala istraga, nemački proizvođači motornih vozila su imali tajni dogovor o ugradnji softvera koji je lažirao podatke o emisijama štetnih gasova, čime su omeli razvoj novih dizelskih automobila koji bi bili manje štetni po životnu okolinu.

Međutim, kompanije odbijaju da priznaju odgovornost. Tako u Mercedesu tvrde kako su sarađivali sa svim regulatornim telima i poručuju da zbog toga neće platiti kaznu, prenosi b92.

– Slučaj se odnosio na iste činjenice koje su bile predmet istrage Evropske komisije, a nakon koje Mercedes nije morao da plati kaznu. Napominjemo da ni u jednom trenutku dogovori ili razmena informacija o cenama, količinama ili podeli tržišta nisu bili deo istrage – navodi portparol kompanije Mercedes-Benz.

Inače, u postupku Evropske komisije iz 2021. godine Volkswagen i BMW su kažnjeni sa 875 miliona eura zbog dogovora o korišćenju tehnologije za čistije emisije. Mercedes je i prošle godine kažnjen u Južnoj Koreji sa 11,5 miliona eura zbog laganja oko emisija prilikom oglašavanja dizelskih automobila.

Prema navodima Indexa, Audi i BMW se još uvek nisu oglasili po pitanju aktuelne kazne.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор