Građani tužili BMW i Mercedes zbog klimatskih promena

Nemačka nevladina organizacija „Udruženje za zaštitu životne sredine“ tužilo je automobilske kompanije BMW i Daimler jer nisu dovoljno pooštrili kontrolu emitovanja CO2 i na odgovoran način se pozabavili klimatskim promenama.

U pitanju je prvi zabeleženi slučaj u Nemačkoj u kom su građani tužili privatnu kompaniju zbog klimatskih promena, a po svemu sudeći neće biti i poslednji, jer se očekuje da će sledeća tužba biti podneta protiv Volkswagena, piše nemački Handelsblatt.

Sva tri proizvođača su se obavezala da će elektrifikovati svoja vozila, ali nevladina organizacija tvrdi da se nisu dovoljno potrudili da obavezu ispune. Još početkom godine kompanije su obaveštene da imaju rok do 20. septembra da počnu da ograničavaju proizvodnju vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem kako bi do 2030. godine smanjili emisiju CO2 za 65 posto.

Inače, Vrhovni sud Nemačke je još u maju prošle godine presudio da klimatski zakon ne čini dovoljno da zaštiti buduće generacije i odredio limite za emisije ugljen-dioksida u glavnim ekonomskim segmentima.

Iako su iz BMW-a i Daimlera poručili da neće moći da ispune postavljene uslove, zahtev nevladine organizacije ubrzao je nacionalnu strategiju, a ove tužbe prvi su korak ka postizanju cilja nacionalne CO2 neutralnosti do 2045. godine, kada bi se moglo garantovati manje-više bolje stanje za buduće generacije, piše nemački dnevnik.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор