Osnovice za samostalnu uplatu doprinosa povećane za 14,6%

Za sve koji u Srbiji samostalno uplaćuju doprinose (član 15 Zakona o PIO), od januara 2024. godine važe nove osnovice osiguranja, koje su veće za 14,6%, što je rezultat usklađivanja sa kretanjem zarada u 2023, saopštio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO).

– Osnovice su određene u procentu od prosečne mesečne zarade u Republici Srbiji u prethodnih 12 meseci, zaključno sa septembrom. Najniža osnovica je 35% od tog iznosa, što za 2024. godinu iznosi 40.143 dinara, dok je najviša pet prosečnih zarada, ili 573.470 dinara. S obzirom na to da stopa doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje iznosi 24%, osiguranici će na mesečnom nivou tokom ove godine izdvajati od 9.634,32 do 137.632,80 dinara, zavisno od toga koju od 13 osnovica osiguranja izaberu – objašnjavaju u Fondu PIO.

Inače, pravo na samostalnu uplatu doprinosa po članu 15 Zakona o PIO imaju svi koji su van sistema obaveznog osiguranja (nezaposleni, studenti, domaćice, đaci…), kao i svi koji nisu korisnici prava na penziju, pod uslovom da su stariji od 15 godina i da imaju prebivalište u Republici Srbiji.

– Prilikom podnošenja zahteva za uključivanje u osiguranje u skladu sa članom 15 Zakona o PIO, bira se jedna od 13 ponuđenih osnovica na koju će se plaćati doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje. U toku trajanja osiguranja odabrana osnovica se može na zahtev uplatioca promeniti u višu ili nižu. Doprinos se plaća po stopi od 24% na odabranu osnovicu, do 15. u tekućem mesecu za prethodni mesec. Status osiguranika stiče se sa danom podnošenja zahteva, a prestaje sa danom za koji se lice u zahtevu opredeli, ili ako doprinos ne plati u roku od šest meseci – kažu u Fondu PIO.

Inače, orema podacima iz decembra 2023. godine, doprinose po članu 15 Zakona o PIO uplaćuje oko 20.000 građana Srbije, prenosi eKapija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор