Osnovice osiguranja u 2023. više za 13,4%

Od uplate za januar 2023. godine važiće novi iznosi osnovica osiguranja, koje su više za 13,4% u odnosu na prošlu godinu. Za jednu od 13 osnovica osiguranja građani mogu da se opredele nezavisno od stručne spreme koju imaju, poručuju iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO), prenosi eKpija.

Po Zakonu o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, najniža osnovica osiguranja je 35% prosečne republičke zarade za prethodnih 12 meseci, što iznosi 35.025 dinara, dok je najviša u nivou pet prosečnih plata, ili 500.360 dinara. Doprinos za PIO iznosi 24%, pa će se mesečni izdatak za samostalnu uplatu kretati u rasponu od 8.406 do 120.086,40 dinara.

Iznosi osnovica osiguranja i doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje važiće za celu 2023. godinu, a sve detaljne informacije o njima i postupku uplaćivanja građanima su dostupne na sajtu i na oglasnim tablama u filijalama Fonda PIO.

Iz Fonda podsećaju građane koji se opredele za samostalnu uplatu doprinosa po osnovu člana 15 Zakona o PIO da je rok dospeća 15. u mesecu za prethodni mesec.

“Jednom izabrana osnovica može se promeniti, pod uslovom da se podnese novi zahtev. Takođe, građani koji ne žele više da uplaćuju samostalno doprinose takođe su u obavezi da podnesu zahtev za prestanak uplate“, navodi se na sajtu PIO fonda.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор