Kako sami sebi da uplaćujete staž?

Trenutno 22.912 srpskih građana samostalno uplaćuje sebi doprinose po članu 15 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, čime se, nakon najmanje 15 godina uplate staža, stiče uslov za odlazak u penziju. Početkom godine ukupan broj samostalnih uplatilaca bio je manji za oko 3.500 i iznosio je 19.320, pokazuju podaci Fonda PIO.

Naime, ovde je reč o onima koji nisu zaposleni, ili su u nekom periodu bili zaposleni i sada više nisu obavezno osigurani, a nedostaje im nekoliko godina staža da bi ispunili obavezan uslov za odlazak u penziju, a to je 15 godina uplaćivanih doprinosa. Ovo pravo imaju svi nezaposleni građani koji nisu obavezno osigurani, pa i studenti, domaćice ili đaci, pod uslovom da su starija od 15 godina, da imaju prebivalište u Srbiji, da nisu korisnici penzije ostvarene u našoj zemlji ili u državi s kojom je zaključen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju, kao i da nisu navršili godine života koje su uslov za penziju.

Zahtev za samostalnu uplatu staža podnosi se nadležnoj filijali Fonda PIO koji izdaje rešenje. Građanin je dužan da mesečno redovno uplaćuje doprinose po osnovici za koju se u zahtevu opredelio, a Fond upisuje staž osiguranja na osnovu tih uplata i za period koliko je upaćivan. Status osiguranika počinje sa danom podnošenja zahteva, a najranije 30 dana pre podnošenja. Ukoliko osiguranik neće više da uplaćuje doprinose po članu 15, mora da podnese zahtev za prestanak osiguranja, a osnovica za obračun penzije se računa na osnovu ukupnog staža, piše Politika.

U PIO napominju da građani mogu da biraju jednu od 13 ponuđenih osnovica osiguranja, nezavisno od školske spreme, kao i da uplata doprinosa po članu 15 ne podrazumeva i zdravstveno osiguranje. Najniža osnovica osiguranja iznosi 35% prosečne republičke zarade za prethodnu godinu, što trenutno iznosi 25.801 dinar, dok je najviša u visini pet prosečnih plata, ili 368.590 dinara. Za penzijsko i invalidsko osiguranje treba izdvojiti 25,5% od ovih iznosa, što je mesečno u rasponu od 6.579,26 do 93.990,45 dinara. Iznos osnovice menja se početkom svake godine, a uplate se vrše na šalterima pošta ili banaka, do 15. u mesecu, za prethodni mesec. Odabrana osnovica može se promeniti uz novi zahtev.

Ukoliko građanin iz nekog razloga mora da prekine sa uplatom doprinosa, u PIO Fondu objašnjavaju da ukoliko se doprinos ne plati u roku od šest meseci od dana dospelosti, svojstvo osiguranika prestaje sa danom poslednje uplate. Rok dospelosti je 15. u mesecu za prethodni mesec. Rešenje o prestanku svojstva osiguranika Fond donosi po službenoj dužnosti, a osiguranici neće moći naknadno da uplate doprinose za šest meseci od dana dospelosti, ali mogu podneti novi zahtev i nastaviti sa uplatom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор