Frilenseri će uplaćivati sebi staž i imati zdravstvenu zaštitu

Radnici slobodnjaci, takozvani frilenseri, koji iz svojih domova u Srbiji uz pomoć telefona i kompjutera rade za strane kompanije neregistrovane u našoj zemlji, od sada će sebi moći da uplaćuju staž i ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu, što ranije nisu mogli.

Budući da sve veći broj srpskih frilensera radi za strance širom sveta, država je rešila da utvrdi njihov status i uvede ih u legalne tokove kao osiguranike samostalnih delatnosti, što je i uradila izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koje su na snagu stupile 15. decembra.

U članu 12. ovog zakona predlaže se uvođenje nove kategorije osiguranika samostalnih delatnosti pod tačkom koja kaže: „lica koja rade na teritoriji Srbije za stranog poslodavca koji nije registrovan u Srbiji, kod koga za obavljeni posao ostvaruju ugovorenu naknadu, ako za to vreme nisu obavezno osigurani, takozvani frilenseri, sada to mogu da budu“.

To bi značilo da će frilenseri moći sebi da uplaćuju doprinose Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) i Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO), čime će sebi regulisati radni status, jer dokle god budu uplaćivali doprinose ići će im radni staž, a istovremeno će biti i zdravstveno osigurani.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je rekao za list Politika da pozdravlja ovaj predlog, istakavši da je za mlade koji rade ove poslove bitno da shvate važnost overene zdravstvene knjižice i plaćanja doprinosa.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор