Honorarni staž ne zastareva!

made-in-germany-rs-nezaposleni

Honorarni radni staž u Srbiji ne zastareva, bez obzira koliko je godina prošlo od takvog rada. Na osnovu ranijeg honorarnog radnog angažovanja moguće je retroaktivno uplatiti staž, uz validne dokaze.

Za novinarsku profesiju je tipično da se do stalnog posla dolazi nakon više godina hororarnog rada. Jedna od mnogih koja se našla u ovakvoj situaciji je i Danijela Milosavljević koja je ukupno pet i po godina radila na ovakav način u dve novinske kuće. Kako priča, od tada je prošlo 15 i po godina, a sada želi i u mogućnosti je da uplati radni staž po tom osnovu, što će joj mnogo značiti pri ostvarivanju uslova za odlazak u penziju, piše „Blic“.

Novinari, muzičari, sportisti, članovi kulturno-umetničkih društava, ali i svi drugi koji obavljaju samostalnu deltatnost, mogu da uplate doprinose i da regulišu svoj penzioni staž, ukoliko ranije nisu bili prijavljeni na osiguranje. Ovo pravo ne zastareva, a zahtev se može podneti uvek, mada su za to su potrebni validni dokazi.

– U slučaju da neko ranije nije bio prijavljen, a ima dokaze iz udruženja da je u određenom periodu obavljao samostalnu profesionalnu delatnost i da mu je ona bila jedino ili glavno zanimanje, kroz naknadni postupak može da ostvari pravo na samostalnu uplatu doprinosa za taj period – objašnjavaju u PIO Fondu.

Za Fond PIO validan dokaz predstavlja potvrda udruženja, koja je izdata na osnovu potvrde o radu, ili ugovori i priznanice o uplati poreza, odnosno dokazi o tome da je delatnost bila plaćena. Međutim, izjave svedoka u ovim slučajevima se ne prihvataju. Nakon podnošenja prijave, Fond računa koliko novca treba uplatiti za doprinose za penzijsko-invalidsko osiguranje.

Dok se honorarni rad, bez obzira kada se dešavao, može naknadno priznati, građani koji imaju prekid u stažu, zbog toga što određeni period nisu imali posao, staž za taj period ne mogu da dokupe. Takvu mogućnost nisu imali ni po važećem Zakonu o radu, a neće ga imati ni po novom, koji stupa na snagu 1. januara 2015. godine. Princip retroaktivnosti u dokupu staža ne postoji, jer u pauzama između radnih angažovanja, rada nije ni bilo.

Jedino ko može da dokupi staž jesu građani koji su radili u firmama koje su u međuvremenu otišle u stečaj ili više ne postoje, ali samo ukoliko se utvrdi da poslodavac nije uplaćivao staž i pod uslovom da su bili u sistemu osiguranja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор