„Help“ osnažuje 27 malih biznisa

made-in-germany-rs-help-ev-web

Nemačka humanitarna organizacija „Help“ potpisala je sa korisnicima 27 ugovora o donaciji opreme za započinjanje malog biznisa, a podržana su i dva veća projekta vredna po 15 hiljada eura.

Po deveti put u Pirotu „Help“ sprovodi projekat ekonomskog osnaživanja stanovništva i zapošljavanja marginalizovanih grupa. Jedan od korisnika donacije, proizvođač peglane kobasice Dalibor Tošić je uz pomoć nove opreme koju je dobio od nemačke humanitarne organizacije, višestruko povećao proizvodnju ovog poznatog pirotskog brenda.

– Peglana kobasica se decenijama proizvodi, ali samo u zimskom periodu. Mi smo od ove godine uspeli da usvojimo tehnologiju za proizvodnju peglane kobasice i u letnjem periodu, 365 dana u godini. Najbitnije za ovaj proizvod je to što može da unapredi i razvoj sela, jer mi sirovinu kupujemo od seljaka, pa deo novca završi kod njih, a robu plasiramo i u Pirot i van Pirota, tako da se pravi jedan dobar finansijski krug – kaže Tošić.

Preduzetnici pričaju da se upornim radom, kvalitetnim proizvodom i dobrom idejom lakše stiže do povoljnih kredita i donacija, što dovodi do pozitivnih ekonomskih efekata. U ovom ciklusu korisnici su konkurisali za grantove od 1.200 i 2.400 eura, a u obavezi su da vrate deset odnosno 20 posto od vrednosti donacije.

– Uslovi su bili da se ima poljoprivredno gazdinstvo i nešto od opreme. Ja sam konkurisala za grejanje, pošto već imam plastenik, i trebala mi je samo oprema za grejanje plastenika – kaže Jasmina Milić koja proizvodi cveće.

Opština Pirot ima uspešnu saradnju sa nemačom organizacijom „Help“ još od 2002. godine. Po rečima predsednika ove Opštine Vladana Vasića, zaduženje opštine je manji deo finansijske podrške, veći deo donira „Help“, a zajedno rade na izboru kandidata. „Help“ radi procenu njihovih biznis planova, obilazak terena i konačnu listu korisnika pomoći, objašnjava Vasić.

– Zajedno smo uspeli da pružimo podršku ekonomskom razvoju, kao i da doprinesemo smanjenju siromaštva u Opštini Pirot – dodaje regionalni koordinator „Help-a“ Klaus Mok.

U proteklih desetak godina do opreme za započinjanje malog biznisa na ovaj način je došlo 322 mala privrednika, dok će do kraja 2016. godine biti podržano još četrdesetak korisnika koji će se samozaposliti uz pomoć organizacije „Help“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор