Monsanto sam sebi odobravao upotrebu pesticida

Od kada je kupio američku kompaniju Monsanto, ozloglašenu zbog masovnih optužbi da pravi kancerogene pesticide, nemački farmaceutski gigant Bajer se suočava sa mnogobrojnim tužbama obolelih Monsantovih kupaca, ali i sa posledičnim gubitkom poverenja investitora.

Novo osvešćenje za Bajer predstavlja saznanje da su odobrenja za upotrebu Monsantovih pesticida u Evropskoj uniji izdata na osnovu studija koje je naručio proizvođač, a ne stručnjaci. Po mišljenju komisije Evropskog parlamenta (EP), odobrenje za upotrebu kontroverznih pesticida je izdato tako što su naručene studije o bezbednosti dobrim delom prepisane od industrije, umesto da su konsultovani nezavisni stručnjaci.

Kako piše Gardijan, grupa poslanika EP iz raznih političkih blokova je zaključila da je nemački Federalni institut za procenu rizika (BfR) u otprilike polovini poglavlja svog izveštaja, koji je bio temelj za licenciranje glifosfata u EU, u velikoj meri preneo tekst iz studija „Monsanta”, zahvaljujući čemu je regulatorno telo EU za bezbednost hrane (Efsa) preporučilo da se glifosfati mogu pustiti u upotrebu.

Poslanici koji su radili na ovom slučaju smatraju da se nemački institut pretvarao da sprovodi nezavisnu procenu, dok je u stvarnosti samo ponavljao ono što je industrija želela da se čuje. Poslanica Zelenih Moli Skot Kejto kaže da to objašnjava razliku između odluke BfR-a i stava Svetske zdravstvene organizacije u kojem se navodi da su glifosfati „verovatno kancerogeni po ljude”.

Iz Efse odgovaraju da izveštaj poslanika ne sadrži „nove naučne podatke koji dovode u pitanje procenu glifosfata i zaključak o njima”. BfR odbija pomisao na to da je posredi „namerna prevara” i tvrdi da su njegovi ljudi proveravali navode iz studija „Monsanta” pre nego što su izabrali pasuse iz tih tekstova da ih uključe u svoj.

Da li zbog nerazumevanja procedura u ispitivanjima, kako tvrde u BfR-u, ili zbog ilegalnih veza industrije i pojedinih nadzornih institucija, svojevremeno je ustanovljeno i da je Agencija za zaštitu životne sredine SAD u 63 posto svojih procena koristila neobjavljene studije proizvođača hemikalija, piše Gardijan.

Francuski sud u Lionu upravo je oduzeo Monsantu dozvolu za korišćenje jednog od pesticida baziranih na glifosfatu, uz obrazloženje da nisu uzeti u obzir svi rizici po zdravlje koje on nosi. Francuski predsednik Emanuel Makron ranije je obećao da će glifosfatni proizvodi u naredne tri godine biti izbačeni iz upotrebe u njegovoj zemlji, javlja Rojters.

Zbog kupovine Monsanta nemački Bajer trenutno prolazi kroz jedan od najtežih perioda u svojoj 155 godina dugoj istoriji. Najskuplja kupovina u poslovnoj istoriji Nemačke, teška 63 milijarde dolara, Bajeru se za godinu dana vratila kroz gubitak polovinu te svote u tržišnoj vrednosti deonica. Naime, hiljade poljoprivrednika su, zbog Monsanta, podnele tužbe protiv Bajera, pa ulagači sada izbegavaju njegove deonice, jer ih smatraju za visokorizične, piše Špigl.

Po prvoj presudi za trovanje, iz avgusta prošle godine, Divejnu Li Džonsonu, koji je tvrdio da je od raka oboleo zbog glifosfatnog pesticida, Bajer je trebalo da plati 289 miliona dolara, ali je drugostepena presuda oborila iznos odštete na 78 miliona. Pravu opasnost po Bajer predstavljalo bi donošenje niza sličnih presuda, nakon čega bi se investitori još manje upuštali u saradnju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор