Nemačka najavljuje rekordno zaduživanje

Nemačka će se ove godine zadužiti za rekordnih 217,8 milijardi eura kako bi finansirala mere pomoći privredi u otklanjanju posledica krize izazvane pandemijom korona virusa, zacrtano je u rebalansu budžeta koji je usvojio parlament.

Tim novcem vlada će u narednom periodu finansirati mere podrške potrošačima i kompanijama kako bi podržala postupni oporavak privrede od krize. Ekonomski paket podrazumevaće isplatu naknada za radnike sa skraćenim radnim vremenom, manju stopu poreza na dodatu vrednost (PDV) i naknadu od 300 eura po detetu. Za mala i srednja preduzeća čiji su prihodi naglo pali u vreme pandemije, vlada je spremila dodatnih oko 25 milijardi eura, piše portal SEEbiz.

Usvajanjem rebalansa budžeta dug Nemačke iskazan udelom u BDP-u premašiće 75 procenata čime će uveliko biti iznad gornje dozvoljene granice u Evropskoj uniji od 60 posto.

Dodatni budžetski trošak zasnovan je na proceni da će poreski prihodi ove godine biti za 40,5 milijardi eura manji nego što su predviđale projekcije na početku godine. Prvi vanredni budžetski trošak od 156 milijardi eura parlament je odobrio u drugoj polovini marta sa ciljem da se nadoknadi pad prihoda od poreza i obezbedi novac za prvi paket mera pomoći u korona krizi.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор