Kapacitet obnovljivih izvora energije povećan na 170 GW

U Nemačkoj je u prošloj godini kapacitet obnovljivih izvora energije porastao za dodatnih 17 gigavata, odnosno za 12 posto međugodišnje, na ukupno 170 gigavata.

To je znatno višer nego godinu dana ranije, kada je rast zelenih izvora iznosio 7,5 procenata, pokazuju podaci Agencije za mrežne sisteme, a prenosi agencija DPA.

Za ovakav porast prošlogodišnjeg razvoja u toj oblasti najviše su zaslužna solarna i vetropostrojenja. Prema podacima Udruženja za solarnu energiju (BSW), u Nemačkoj je prošle godine instalirano više solarnih uređaja za proizvodnju struje i grejanje nego ikada do tada.

Naime, u 2023. je postavljeno više od milion fotonaponskih ćelija, pa je samo kapacitet novih solarnih kapaciteta, sa 14,1 gigavatom, gotovo udvostručen u odnosu na 2022. U tome su veliki udeo imale takozvane balkonske elektrane, odnosno mali solarni uređaji, kojih je prošle godine prijavljeno 260.000, ili tri više u poređenju sa 2022. Sem toga, vrlo je verovatno da je broj takvih solarnih uređaja još i veći, jer nisu svi registrovani.

– Takve investicije podstiču energetsku tranziciju. Nemačka je prošle godine prvi put više od polovine struje proizvela pomoću obnovljivih izvora energije – saopštio je predsednik Agencije za mrežne sisteme Klaus Miler.

Podaci Agencije pokazuju da je i izgradnja novih kapaciteta za eksploataciju energije vetra bila iznad nivoa iz prethodne godine, s obzirom na to da je u 2023. izdato 80 posto više dozvola za izgradnju novih 2,9 gigavata vetroturbina.

Iako nisu naročito veliki, kapaciteti za dobijanje energije iz biomase su u peošloj godini u Nemačkoj udvostručeni za dodatnih 0,12 gigavata.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор