Nemačka podigla minimalac na 12,42 eura

Nemačka je od 1. januara povećala minimalna zarada po radnom satu satu sa 12 na 12,42 eura.

Takođe, gornja granica za dodatne, takozvane „male poslove“, povećana je sa 520 na 538 eura, a porasla je i plata pripravnika koji su obuku započeli 1. januara, s obzirom na to da će u prvoj godini školovanja njihova minimalna zarada biti veća za 4,7 posto ili 649 eura mesečno.

Pored toga, dobra vest je i da će svima kojima je potrebna tuđa nega naknada biti povećana za pet posto, u zavisnosti od nivoa nege, što je mesečno povećanje u rasponu od 16 do 45 eura. Za korisnike kućne nege povećano je i učešće države u troškovima boravka u domu, što će, u zavisnosti od dužine boravka, iznositi između pet i deset posto.

Za porodice sa niskim primanjima biće povećan i dečiji dodatak sa 250 na 292 eura.

Ova povećanja u skladu su sa ranije najavljenim rastom troškova za građane Nemačke počev od 1. januara 2024. godine.

To će značiti da će gorivo i grejanje ponovo poskupeti, a pošto je porez na emisiju CO2 porastao na 45 eura po toni, porašće i cene energenata. Od početka ove godine, u Nemačkoj je poskupelo i jelo u restoranima i kafićima, budući da se PDV ponovo primenjuje po stopi od 19 umesto dosadašnjih 7 posto.

S tim u vezi, i doprinosi za socijalno osiguranje takođe će biti uvećani, ali samo za one sa visokim zaradama, prenosi Fenix magazin.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор