Odgajanje deteta do 18. godine Nemca košta oko 150.000 eura

Prema rezultatima najnovijeg istraživanja nemačkog Saveznog zavoda za statistiku (Destatis), prosečna potrošnja nemačkog roditelja na odgajanje deteta do 18. godine iznosi oko 150.000 eura.

Mesečni troškovi do šeste dečije godine iznose oko 587 eura mesečno, a u njih ulaze ishrana, pelene, igračke, smeštaj i odeća, a nisu uključeni početna oprema za bebe, koja košta oko 3.000 eura, kao i mogući troškovi nege, prenose nemački mediji.

Boravak u vrtiću košta oko 400 eura, ali iznos varira od regiona do regiona. Od perioda upisa u školu do 12. godine finansiraju se izleti tokom godišnjih odmora, hobiji i školski izleti, kao i proslava rođendana, a svoju cenu imaju i pametni telefoni, tableti i računari, uz svest o brendu, a ove potrebe su sve izraženije kod dece.

Tako školarac košta roditelje oko 686 eura na mesečnom nivou, u šta takođe nisu uključeni godišnji odmor, briga, hobiji i slično. Zavod je izračunao da dečiji troškovi ponovo rastu od 12. do 18. godine, i to na 784 eura mesečno, prenosi FoNet.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор