Nemačka u razvojnu saradnju sa Srbijom ove godine uložila 300 mil. €

Nemačka je u ovoj godini za razvojnu saradnju i podršku projektima u Srbiji izdvojila rekordnu sumu od 300 miliona eura, rekao je nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib na godišnjoj Skupštini Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) i poručio da razvojna sradnja ne bi bila moguća bez partnerstva sa gradovima i opštinama.

– Nemačka je ove godine opredelila rekordnu sumu za razvojnu saradnju i podršku projektima u Srbiji u stručnom obrazovanju i dobroj upravi, a fokus je na zaštiti od klimatskih promena i merama energetske efikasnosti. U toku je potpisivanje protokola sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava o trećoj fazi Inicijative o inkluziji između deset opština i Nemačke organizacije za razvojnu saradnju (GIZ). Taj projekat o inkluziji je započet 2017. godine, a cilj je da se podrže opštine u naporima u zapošljavanju marginalizovanih grupa, naročito povratnika iz EU – rekao je Šib i dodao da je u Srbiji podršku u paketima tokom pandemije dobilo 14.000 porodica.

Prema njegovim rečima, pez obzira na uložene napore još mnogo toga ima da se uradi, jer se radi o ogromnim izazovima, naročito kada je reč o marginalizovanim grupama građana, zbog čega je važno nastaviti sa projektima za inkluziju. On je naglasio da je naročito romska zajednica izložena visokom riziku od siromaštva i nema mnogo prilika za obrazovanje, zapošljavanje, stanovanje, zdravstvenu zaštitu.

Kako je najavio otpravnik poslova ambasade Švajcarske u Srbiji Žan Luk Eš, sledeće godine će biti pokrenute nove inicijative sa Svetskom bankom koje se tiču održivih zelenih gradova u Srbiji.

– Zelena agenda je tema sledećeg klastera koji je otvoren i mi ćemo vas podržati u razvoju zelenih i zgravih gradova. Sledeće godine ćemo imati novi program saradnje koji će trajati od 2022. do 2025. godine, koji će se fokusirati na tri oblasti, upravljanje na centralnom i lokalnom nivou, ekonomski razvoj i radna mesta i klimatske promene i održivi gradovi – rekao je Eš.

On je objasnio da je u Švajcarskoj „nivo lokalne samouprave od suštinske važnosti i da on treba da ima nadležnosti, kompetencije, finansije i mogućnost da se konsultuje sa građanima oko stvari koje ih se najviše tiču“.
Eš je ocenio da je postignut izuzetan nivo saradnje sa SKGO i da je njihova uloga od suštinske važnosti.

– Oni su most između opština i Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i čitave Vlade. To je način da se približe centralni i lokalni nivo vlasti. Jako je važno da se primeri dobre prakse šire kroz zajednice i da je to još jedan razlog zašto ova konferencija treba da se podrži – poručio je Eš.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор