Mercedesu dozvoljeno instaliranje “Drajv Pilot” sistema

Nemački Mercedes-Benz je od nadzornog organa za automobiski sektor (KBA) dobio dozvolu za ugradnju poluautonomnog sistema vožnje u vozila, čime mu je omogućena prodaja “Drajv Pilot” sistema na globalnom nivou.

Ovaj visoko automatizovani sistem omogućava vozačima da se fokusiraju na druge aktivnosti, budući da je automobil opremljen tehnologijom za samostalno kretanje u gustom saobraćaju ili na zakrčenim autoputevima, saopštila je kompanija iz sastava Dajmler grupacije, a prenosi agencija Rojters.

Nemački tržišni regulator je odobrio novi sistem na osnovu tehničkih zahteva navedenih u propisima Ujedinjenih nacija. Pored uredbe UN-a o tehničkim zahtevima, i pojedinačne države takođe moraju da donesu zakone koji regulišu gde i kako se takvi sistemi mogu koristiti, a tu je i pitanje odgovornosti.
Odobrenje dobijeno u Nemačkoj znači da će Mercedes domaćim kupcima moći da ponudi S-klasu automobila sa novim sistemom već u prvoj polovini 2022. Takođe, direktor za tehnologiju u Dajmleru Markus Šefer je izjavio da će Mercedes ponuditi sistem Drajv Pilot na tržištima u Kini i Sjedinjenim Državama čim u tim zemljama stupe na snagu odgovarajući zakoni.

Prema analizi automobilske kompanije, u Nemačkoj postoji više od 13.100 kilometara autoputa pogodnog za korišćenje sistema Drajv Pilot. KBA je novi sistem odobrio za brzinu vožnje do 60 kilometara na sat, ali za sada još nije odlučio da li ga odobri za brzine do 130 km/h, ili pomoćnu funkciju za promenu saobraćajne trake, koja bi omogućila automatizovano preticanje drugog automobila.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор