TE Morava napušta ugalj i prelazi na gas

Termoelektrane Morava i Kolubara A prve su u Srbiji koje će napustiti proizvodnju struje iz uglja i preći na gas, kao za sada najbolje alternativno rešenje. Njihova stara infrastruktura moći će efikasno i dalje da se iskoristi, a nove centrale će obezbediti pribiližno istu proizvodnu snagu.

Naime, u skladu sa međunarodnim ugovorom o Energetskoj zajednici i strateškim dokumentima Srbije, koji predviđaju dekarbonizaciju proizvodnje električne energije, Elektroprivreda Srbije (EPS) planira da do 2023. godine pojedine termoelektrane zameni postrojenjima na gas.

Iz tog razloga EPS je raspisao tender za uslugu izrade Generalnog projekta sa prethodnom studijom opravdanosti i idejnog rešenja gasne elektrane Morava. U tehničkoj dokumentaciji se navodi da je cilj izrade dokumentacije definisanje tehničko-tehnološkog rešenja za instaliranje novog gasno-parnog kotla, izbor optimalnog rešenja, definisanje plana izgradnje i određivanje troškova.

Novi blok na gas imaće proizvodnu snagu od 120 MW, a predviđena je i izrada prethodne studije izvodljivosti koja treba da pruži kompletnu analizu mikrolokacije, sve urbanističke aspekte i uklapanje novog pogona u proizvodni sistem. Tender je otvoren do 17. januara 2022. godine, prenosi eKapija.

Postepeno uvođenje gasa u proizvodnji električne energije omogućiće da se što lakše prebrodi tranzicioni period do potpunog prelaska na proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije. S tim u vezi, dok se ne obezbedi pun tzv. “repowering”, u Srbiji se narednom periodu se može očekivati izgradnja većeg broja gasnih blokova na mestima gde se danas nalaze termoelektrane.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор