Navijačko nasilje Nemačku godišnje košta 44 mil. €

Prema analizi Instituta IFO, u periodu od 4,5 godine u Nemačkoj je izvršeno 38.268 napada vezanih za fudbal, koji su ukupno uzrokovali trošak za policiju, državno tužilaštvo, sudove i lečenje u iznosu od oko 194 miliona eura, ili oko 44 miliona eura godišnje.

Kako pokazuje istraživanje Instituta IFO, sprovedeno na bazi policijske statistike o kriminalnim delima, broj nasilnih dela u nemačkim gradovima raste za jednu petinu tokom dana kada se igraju profesionalni fudbalski mečevi, prenosi agencija Tanjug.

„Fudbalske utakmice prve i treće lige u gradovima u kojima se igraju dovode do rasta nasilnih dela za 21,5 posto u odnosu na prosek u danima kada nema utakmica“, kaže Helmut Rajner, direktor Centra za rad i demografsku ekonomiju u IFO-u, navodi se u saopštenju minhenskog instituta.

On je naveo da je porast nasilja posebno visok u danima „derbija“, kada igraju lokalni rivalski timovi, kao i petkom, subotom i nedeljom. Kako je objasnio, žrtve su uglavnom mladići između 18 i 29 godina, a gotovo jedna petina uvećanih nasilnih dela u danima utakmica može se pripisati napadima na policajce.

„Počinioci nasilja nisu od ranije poznavali gotovo 70 posto svojih žrtava, budući da okidač nisu događaji tokom utakmica ili rezultati utakmica, već želja da se bude prepoznat kao član navijačke grupe“, objašnjava Rajner i dodaje da izgrednici doživljavaju rivalske grupe navijača i policajce kao nekoga koji im ugrožava reputaciju.

Autori ove studije su analizirali relevantne serije podataka iz nemačkih opština, koji obuhvataju period od januara 2011. do maja 2015. godine, a registrovana dela nasilja su preuzeta iz policijske kriminalističke statistike, navodi se u saopštenju nemačkog instituta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор